miércoles, 9 de mayo de 2012

L´ Escuraeta / La Escuradeta


L'Escuraeta o Escuradeta és una fira tradicional de ceràmica que es fa a València des de fa segles en la Plaça de la Reina, al costat de la Catedral, des del dia de la Mare de Déu dels Desemparats (segon diumenge de Maig) fins al dia de Corpus (enguany fins al 10 de juny).

Durant la cristianització de la ciutat de València (segles XIII i XIV), els aprenents de l'ofici de terrisser exposaven les seues peces en el carrer per a demostrar la seua habilitat i aconseguir, d'aquesta manera, formar part del gremi.

Tradicionalement les famílies compraven allí els utensilis necessaris, ja que en aquell temps els utensilis de cuina de les cases eren de fang, i com que es trencaven, sempre hi havia que renovar algú cada any.

Però els preferits de les xiquetes sempre han sigut les miniatures de cassoletes, platerets, etc. de ceràmica, iguals que les de la mare, però per a jugar... Encara conserve les meues de quan era xicoteta!! Es diu que d'aquestes peces prové el nom de L'Escuraeta (del verb escurar).

Als xiquets els agradava un utensili de fang que s'omplia amb aigua i, al bufar, imitava el xiular dels pardals (xiulet o piulets) .

Però la protagonista indiscutible és la Campaneta de la Mare de Déu, feta de fang cuit i creu de fusta (o de metall amb la creu roja), que els xiquets fan sonar i sonar... qui no ha tingut una?

És encissador passejar i vore els puestos plens de cassoles de fang, olles, bols, plats, i, com no, els típics morters per a fer l'all i oli...

 Desgraciadament, en els últims anys s'ha desvirtuat la seua essència, ja que actualment podem trobar llocs de venda d'allò més divers, des de quadros a camisetes, bosses, etc.

Col·laborem per a que no es perden les tradicions, i portem als nostres fills a L´ Escuraeta!!!
 

Fonts:
Las Provincias 
Levante: aquí i aquí
Totes les imatges són de Paseando por Valencia, una web totalment recomanada amb fotos boniques de veritat.

L'Escuraeta o Escuradeta es una feria tradicional de cerámica que se celebra en Valencia desde hace siglos en la Plaza de la Reina, junto a la Catedral, desde el día de la Virgen de Desamparados (segundo Domingo de Mayo) al día de Corpus (este año hasta el 10 de junio).

En la era de la cristianización de la ciudad de Valencia (siglos XIII y XIV) los aprendices del oficio de alfarero exponían sus cacharros en la calle para demostrar su habilidad y conseguir, de este modo, formar parte del gremio. Tradicionalemente las familias compraban allí los cacharros que debían reponerse por haberse roto, ya que el entonces el menaje habitual de las casas era de barro.

Pero los preferidos de las niñas siempre han sido las miniaturas de cazuelas, platos, tazas, jarras de cerámica, iguales que las de mamá, pero para jugar... Todavía conservo las mías de cuando era pequeña!! Se dice que de estas piezas proviene el nombre de l’Escuraeta (deriva del verbo escurar, que en valenciano significa fregar). 
   A los niños se les regalaba unos cacharritos de barro que se rellenaba con agua y al soplar, imitaba a los pájaros (xiulet o piluets). Pero la protagonista indiscutible es la "Campaneta de la Mare de Déu", de barro cocido y cruz de madera (o de metal con la cruz roja), que los niños hacen sonar y sonar ¿quién no ha tenido una?

Es una gozada pasear entre los puestos rebosantes de cazuelas de barro, ollas, cuencos, platos, botijos y, cómo no, los típicos morteros para hacer el all i oli...
 






Desgraciadamente en los últimos años se ha desvirtuado su esencia, ya que actualmente podemos encontrar puestos de venta de lo más diverso, desde cuadros a camisetas, bolsos, etc.

Intentemos que no se pierdan las tradiciones, llevemos a nuestros hijos a L´ Escuraeta!!!

0 comentarios:

Publicar un comentario

Déjanos tu comentario...